Ίδρυση και Αποστολή

Το Ινστιτούτο Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκίνησε επισήμως να λειτουργεί στις 22 Φεβρουαρίου 2023 με έδρα του το Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Το Ινστιτούτο έχει ως κύρια αποστολή την ανάπτυξη υποδομών για την συστηματική παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων και μεγεθών που συνδέονται με την δημιουργία φυσικών κινδύνων και των συνεπαγόμενων καταστροφών. Στόχος είναι να καταστεί εφικτή αφενός μεν η πρόβλεψη της έντασης εκδήλωσης επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, αφετέρου δε να βοηθηθεί η διαχείρισή τους με βάση σύγχρονες επιστημονικές μεθοδολογίες. Στην επιμέρους στοχοθεσία του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών πρόγνωσης και διαχείρισης φυσικών κινδύνων, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με προτεραιότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η συμβολή στην κοινωνική, οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική πρωτίστως της περιοχής, αλλά και της χώρας.

Το επιστημονικό πεδίο των Φυσικών Κινδύνων απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση για την επίτευξη της βέλτιστης κατανόησης των φαινομένων και των διεργασιών που τα διέπουν. Οι Φυσικοί Κίνδυνοι άπτονται σειράς επιστημονικών πεδίων των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, όπως ο γενικός κλάδος της Μηχανικής, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Υλικών, των Εφαρμοσμένων Μοντέλων και Στοχαστικών Διεργασιών στη Μηχανική, της Μετεωρολογίας, Ωκεανογραφίας και Κλιματικής Δυναμικής, των Εφαρμογών Πληροφορικής στις Γεωεπιστήμες και στην ανάπτυξη Καταγραφικών Συστημάτων. Ειδικότερα, το Ινστιτούτο για την εξυπηρέτηση της αποστολής του θα αναπτύσσει έρευνα πάνω στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία και τα επιστημονικά αντικείμενα που αυτά περιλαμβάνουν και των οποίων η μελέτη σχετίζεται άμεσα με την κατανόηση των Φυσικών Κινδύνων και των Τεχνολογικών Καταστροφών, την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο