Έρευνα

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο υφίσταται ικανή επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα συναφής με το αντικείμενο του Ινστιτούτου. Η δραστηριότητα αυτή προέρχεται από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας που ανήκουν σε αρκετά Τμήματα του Ιδρύματος όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Πληροφορικής αλλά και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει σημαντική ερευνητική εμπειρία και τεχνογνωσία σχετικά με την ανάπτυξη καινοτόμων δικτύων καταγραφικών χαμηλού κόστους για γεω-σήματα και παράλληλη ανάπτυξη στοχαστικών μοντέλων και προσομοιώσεων με σκοπό την δημιουργία εργαλείων λήψης απόφασης σχετικά με την εκτίμηση και διαχείριση της αντίστοιχης επικινδυνότητας Φυσικών Κινδύνων.

Επίσης διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία ανάπτυξης και επιχειρησιακής λειτουργίας υπαίθριου εξοπλισμού καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών, και σημαντική ερευνητική εμπειρία σε θέματα ρευστοδυναμικής – θερμοδυναμικής μελέτης ατμοσφαιρικών και κλιματικών διεργασιών.

Εξίσου ισχυρός είναι και ο τομέας της Μηχανική, της Καταπόνησης και των Θερμομηχανικών και Ακουστικών Ιδιοτήτων Υλικών και Κατασκευών όπως και της ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών.

Μεγάλη εμπειρία υπάρχει και σε ζητήματα γύρω από την Θεωρητική και Υπολογιστική Μελέτη της Διάδοσης Ηλεκτρομαγνητικώνκαι Ελαστικών/Ακουστικών Κυμάτων μέσα από Υλικά και Δομές. Η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται περισσότερο σε Δομές που μπορούν να έχουν άμεση πειραματική διερεύνηση και μπορούν να αποτελέσουν βάση για τεχνολογικές εφαρμογές. Πιο εξειδικευμένα θέματα ερευνητικού ενδιαφέροντος είναι η υπολογιστική μελέτη Φωτονικών και Φωνονικών υλικών και Ακουστικών Μεταϋλικών. Από το πεδίο αυτό προέρχεται και η υπολογιστική διερεύνηση δομών κατάλληλων για σεισμική μόνωση και η μελέτη ακουστικών ιδιοτήτων μεταϋλικών.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο διατίθεται συσσωρευμένη ερευνητική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη έξυπνων ηλεκτρονικών μετατροπέων ισχύος για τη διασύνδεση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε παλιές και νέες αρχιτεκτονικές ηλεκτρικών δικτύων (όπως τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα και τα μικρο-δίκτυα),τον εξηλεκτρισμό χερσαίων και θαλάσσιων μέσων μεταφοράς,στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ισχύος, τα έξυπνα κτήρια μηδενικής και σχεδόν μηδενικής ηλεκτρικής κατανάλωσης,στην αξιολόγηση, τον έλεγχο και το χαρακτηρισμό νέων προϊόντων ΑΠΕ,στις ενεργειακές κοινότητες και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών στο χώρο των ΑΠΕ.

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο